HTML

Díszítmények és ideák

Díszítőmotívumok, természeti formák, történeti stílusok – ahogyan a 19. század építészei látták. A projektblogban nyomon követhető egy képzőművészeti könyv születése a kezdetektől a megvalósulásig, az ötlettől a kivitelezésig.

Feedek

Friss topikok

Múzeumok, gyűjtemények

Érdekes blogok

Címkék

absztrakt (3) akanthuszlevél (1) anatómia (2) arab (2) axonometria (1) cementlap (1) chinoiserie (1) dekonstrukció (2) design (4) digitalizálás (4) díszítőművészet (50) dodekaéder (1) egyiptomi (4) építészet (17) épületornamentika (1) fantázia (2) formatan (16) fotográfia (2) függődísz (2) geometria (21) görög (3) gótika (4) grammatika (2) historizmus (1) ikozaéder (1) informatika (3) ión (1) iparművészet (9) iszlám (12) japán (2) japonaiserie (1) játék (1) káosz (3) kariatída (1) képzőművészet (4) kiállítás (11) kiállításmegnyitó (4) könyv (26) könyvbemutató (9) korinthoszi (2) középkori (4) kozmateszk (3) kutatás (5) liliom (1) lótusz (3) magyar (1) markó (1) meditáció (3) megyik (1) mintakönyv (28) mintarajztanoda (9) modularitás (3) mome (1) mór (2) motívumképzés (12) műegyetem (1) műértő (1) művészettörténet (10) múzeum (5) neoreneszánsz (1) növény (2) növénytan (3) ókor (1) öntöttvas (1) orientalizmus (4) ornamentika (37) oszlopfő (3) pálmaág (2) palmetta (2) papirusz (2) perspektíva (1) perzsa (1) pszichológia (3) publikáció (18) rajz (1) rajzoktatás (10) rajztankönyv (1) recenzió (1) rend (6) rendszer (7) reneszánsz (1) római (2) romanika (3) sarköy (1) steindl (1) stílus (1) stíluselmélet (4) struktúra (2) szamarkand (2) szerkesztés (7) szőnyegművészet (3) tárlatvezetés (3) térábrázolás (1) természet (11) tervezés (8) tervezéselmélet (4) test (4) török (2) útiélmény (3) velence (1) voluta (1) Címkefelhő

Díszítmények és ideák - az ornamentika virtuális tere

2010.02.03. 22:50 ZEBE

Mintakönyvek a Képzőművészeti Egyetem Könyvtárában

Címkék: könyv képzőművészet művészettörténet ornamentika díszítőművészet

Ahonnan a hazai kortárs művészek indulnak, ott rejtőzködnek a 19. század leghíresebb és legattraktívabb mintakönyvei. A „Képző”, ami több mint száz évvel ezelőtt még Mintarajztanoda volt, egészen meglepő grafikai, fotográfiai és mintalapgyűjteménnyel rendelkezik. Ezek közül a Könyvtár időről-időre bemutat egy-egy műcsoportot, így tavaly ősszel Meidzsi-korabeli japán fametszeteket és fametszetes könyveket állított ki, ez volt a Virágszirmok, madárszárnyak című kiállítás. A japán fametszetek jelentős visszhangot keltettek az Egyetem hallgatói között, ez egy sikeres tárlat volt. Kérdés, hogy egy ornamentikakiállítás mennyire keltené fel a leendő kortárs művészek érdeklődését, vagy a díszítőművészet még mindig szitokszónak számít, esetleg a megfelelő módon értelmezve visszenyerheti helyét a művészeti és a művészetről való gondolkodásban?

      

A Képzőművészeti Egyetem Könyvtára több mint ötszáz 19. századi és 20. század eleji mintakönyvet őriz. Azokat, amiket a 19. század utolsó és a 20. század első harmadában gyűjtöttek össze az itt oktató professzorok és könyvtárőrök. Azokat a mintakönyveket, amik az 1870-es évektől több évtizeden keresztül napi használatban voltak és alapvetően meghatározták a diákok szemléletét. Ez az anyag tárul fel a Díszítmények és ideák vonzásában című könyvben.

A bejegyzés illusztrációi Pulszky Károly (1853–1899) A magyar háziipar díszítményei című, 1878-ban megjelent könyv részletei. Pulszky az Országos Képtár igazgatója volt, sajátos ívű és tragikus életpályát befutott művészettörténész és író. Remek és olvasmányos cikkeket írt róla Mravik László. A magyar háziipar díszítményei egy kiemelkedő minőségű kromolitográfiai album, amelynek lapjaihoz Pulszky magyarul, franciául és németül megjelenő leírásai tartoznak. A színes kőnyomatú táblákat az akkor már híressé vált textiltervező és ornamentika professzor Friedrich Fischbach (1838–1908) készítette. Eddigi kutatásaim szerint ez az egyetlen olyan 19. századi magyar ornamentikakönyv, amely színes litográfiáival a nyugat-európai, Jones, Racinet és Dolmetsch által képviselt trendet követte. Mint ilyen, kivételes.

A blogban közölt illusztrációk a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárában őrzött mintakönyvekből és mintalapokból származó képrészletek, melyek a Könyvtár engedélyével jelennek meg a felületen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ornamentika.blog.hu/api/trackback/id/tr591728094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása