HTML

Díszítmények és ideák

Díszítőmotívumok, természeti formák, történeti stílusok – ahogyan a 19. század építészei látták. A projektblogban nyomon követhető egy képzőművészeti könyv születése a kezdetektől a megvalósulásig, az ötlettől a kivitelezésig.

Feedek

Friss topikok

Múzeumok, gyűjtemények

Érdekes blogok

Címkék

absztrakt (3) akanthuszlevél (1) anatómia (2) arab (2) axonometria (1) cementlap (1) chinoiserie (1) dekonstrukció (2) design (4) digitalizálás (4) díszítőművészet (50) dodekaéder (1) egyiptomi (4) építészet (17) épületornamentika (1) fantázia (2) formatan (16) fotográfia (2) függődísz (2) geometria (21) görög (3) gótika (4) grammatika (2) historizmus (1) ikozaéder (1) informatika (3) ión (1) iparművészet (9) iszlám (12) japán (2) japonaiserie (1) játék (1) káosz (3) kariatída (1) képzőművészet (4) kiállítás (11) kiállításmegnyitó (4) könyv (26) könyvbemutató (9) korinthoszi (2) középkori (4) kozmateszk (3) kutatás (5) liliom (1) lótusz (3) magyar (1) markó (1) meditáció (3) megyik (1) mintakönyv (28) mintarajztanoda (9) modularitás (3) mome (1) mór (2) motívumképzés (12) műegyetem (1) műértő (1) művészettörténet (10) múzeum (5) neoreneszánsz (1) növény (2) növénytan (3) ókor (1) öntöttvas (1) orientalizmus (4) ornamentika (37) oszlopfő (3) pálmaág (2) palmetta (2) papirusz (2) perspektíva (1) perzsa (1) pszichológia (3) publikáció (18) rajz (1) rajzoktatás (10) rajztankönyv (1) recenzió (1) rend (6) rendszer (7) reneszánsz (1) római (2) romanika (3) sarköy (1) steindl (1) stílus (1) stíluselmélet (4) struktúra (2) szamarkand (2) szerkesztés (7) szőnyegművészet (3) tárlatvezetés (3) térábrázolás (1) természet (11) tervezés (8) tervezéselmélet (4) test (4) török (2) útiélmény (3) velence (1) voluta (1) Címkefelhő

Díszítmények és ideák - az ornamentika virtuális tere

2010.11.13. 13:06 ZEBE

Digitalizált ornamentikakönyvek

Címkék: könyv művészettörténet publikáció digitalizálás ornamentika díszítőművészet mintakönyv

Megintcsak a tárlatvezetések során felmerült egyik gondolatra fókuszálok és gyorsan leírom, mi a helyzet a neten fellelhető mintakönyvekkel mint forrásokkal. Ebben a blogban igyekszem összegyűjteni azokat a linkeket, amelyek egy-egy digitalizált, elsősorban 19. századi mintakönyvre mutatnak. Példaként megintcsak Owen Jones alapművének kiadási életútját kell idéznem. A The Grammar of Ornament című mű számos kiadást megélt még a 19. században, és több nyomtatott reprint kiadása is ismeretes a 20. századból. Azonban az ornamentikakönyvek 20. század második felében kiadott reprintjeinek legfőbb jellemzője a töredékesség, így Owen Jones műve is csonkítottan érhető el ezekben a kötetekben. A reprezentatív táblák mellett általában hiányoznak a könyv egészéhez tartozó és annak szerves részét képező képleírások és tanulmányok. A 19. század második felének mintakönyvei ugyanis nemcsak vizuálisan mutatták meg (fel)használóiknak és olvasóiknak amit a díszítőmotívumokról gondoltak, hanem írásos formában is közölték gondolatmeneteiket. Így joggal állítható, hogy a 19. század második felének mintakönyvei az ornamentikatörténet- és elmélet kiváló forrásai a művészettörténészek számára, hiszen "csupán" el kell olvasni az ott leírtakat.

Visszatérve a reprint kiadásokhoz és a digitalizált verziókhoz: a The Grammar of Ornament 1856-os kiadásának digitalizált változatát már régebben belinkeltem az oldalra, ami sajnos megintcsak egy töredékes verziója az egésznek. Viszont nemrégiben megtaláltam a mű egy 1868-as kiadását, ami már a képleírásokat és az egyes fejezetekhez írott tanulmányokat is tartalmazza, úgyhogy én ezt ajánlom mindenki figyelmébe:

www.illuminated-books.com/books/grammar.htm

Találtam egy blogot, amelynek szerzője hasonló érdeklődés mutat a mintakönyvek, egyáltalán, a könyvművészet iránt. Úgyhogy rögtön ajánlom is mindenkinek:

bibliodyssey.blogspot.com/2009/06/treasury-of-ornament-1.html

Heinrich Dolmetsch (Der Ornamentenschatz) és Auguste Racinet (L'Ornement Polychrome) mintakönyveinek egy-egy lapja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ornamentika.blog.hu/api/trackback/id/tr192446157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.