HTML

Díszítmények és ideák

Díszítőmotívumok, természeti formák, történeti stílusok – ahogyan a 19. század építészei látták. A projektblogban nyomon követhető egy képzőművészeti könyv születése a kezdetektől a megvalósulásig, az ötlettől a kivitelezésig.

Feedek

Friss topikok

Múzeumok, gyűjtemények

Érdekes blogok

Címkék

absztrakt (3) akanthuszlevél (1) anatómia (2) arab (2) axonometria (1) cementlap (1) chinoiserie (1) dekonstrukció (2) design (4) digitalizálás (4) díszítőművészet (50) dodekaéder (1) egyiptomi (4) építészet (17) épületornamentika (1) fantázia (2) formatan (16) fotográfia (2) függődísz (2) geometria (21) görög (3) gótika (4) grammatika (2) historizmus (1) ikozaéder (1) informatika (3) ión (1) iparművészet (9) iszlám (12) japán (2) japonaiserie (1) játék (1) káosz (3) kariatída (1) képzőművészet (4) kiállítás (11) kiállításmegnyitó (4) könyv (26) könyvbemutató (9) korinthoszi (2) középkori (4) kozmateszk (3) kutatás (5) liliom (1) lótusz (3) magyar (1) markó (1) meditáció (3) megyik (1) mintakönyv (28) mintarajztanoda (9) modularitás (3) mome (1) mór (2) motívumképzés (12) műegyetem (1) műértő (1) művészettörténet (10) múzeum (5) neoreneszánsz (1) növény (2) növénytan (3) ókor (1) öntöttvas (1) orientalizmus (4) ornamentika (37) oszlopfő (3) pálmaág (2) palmetta (2) papirusz (2) perspektíva (1) perzsa (1) pszichológia (3) publikáció (18) rajz (1) rajzoktatás (10) rajztankönyv (1) recenzió (1) rend (6) rendszer (7) reneszánsz (1) római (2) romanika (3) sarköy (1) steindl (1) stílus (1) stíluselmélet (4) struktúra (2) szamarkand (2) szerkesztés (7) szőnyegművészet (3) tárlatvezetés (3) térábrázolás (1) természet (11) tervezés (8) tervezéselmélet (4) test (4) török (2) útiélmény (3) velence (1) voluta (1) Címkefelhő

Díszítmények és ideák - az ornamentika virtuális tere

2011.02.03. 12:37 ZEBE

Mintalapok és cementlapok

Címkék: kutatás könyv kiállítás múzeum műértő recenzió műegyetem publikáció mome rajzoktatás ornamentika díszítőművészet cementlap mintakönyv mintarajztanoda

Január 24-én a FUGA-ban is véget ért az ornamentika-kiállítás, a mintalapok és a mintakönyvek épségben visszaérkeztek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárába és minden egyes darab lassan visszakerül az eredeti helyére. A mintalapok vissza a mintakönyvekbe és mappákba a sorszám szerinti helyükre, a könyvek pedig eredeti, még a 19. században kialakított szekrényeikbe.

Ezzel ez a kutatás és kiállítás lezárult, ez az anyag élőben, így, ilyen összetételében már nem látható többet, "csak" a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv nyújtja azt a teljességet, ami ebben a témában pár hónapra összeállt.
 

A díszítés témája azért bennem dolgozik tovább, így ez a blog is folytatódik és egy rövid (vagy hosszabb ?) időre ez a felület marad az egyetlen, ahol szélesebb körben tudom megjelentetni ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Folytatom rögtön egy recenzióval, ami 2010 decemberében jelent meg a Műértőben, a szerzője Révész Emese, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének adjunktusa. Sok szempontból is örültem ennek az írásnak, jóleső pozitív visszhangján túl legfőképp annak, hogy végre nyilvánosságot kapott egy általam is osztott nézet, nevezetesen a művészeti és rajzoktatás kutatásának fontossága, annak is 19. századi hangsúlya. Továbbra is úgy gondolom, hogy a Mintarajztanoda (az MKE elődintézménye), az Iparművészeti Iskola (a MOME elődintézménye) és a Királyi József Műegyetem (a BME elődintézménye) 19. századi történetében sokkal több közös vonás tárható fel, mint feltételeznénk.
 
Végül találtam egy érdekességet, illetve hogy pontos legyek, ez a kuriózum talált meg engem az alapító személyében: Magyar Cementlap Múzeum Erzsébeten. Egy holland művészettörténész, Simon Wintermans alapította ezt a kiállítóhelyet Baranyában, ahol ezt a 20. század elején népszerű burkolóanyagot minták szerinti rendezésben mutatja be. Bár még nem voltam ott, a képek alapján máris egyik kedvencemmé vált ez a hely. Közelít ahhoz az elképzeléshez, ahol egy kiállított tárgycsoport díszítettsége szerint van elrendezve. Íme.
 
 
 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ornamentika.blog.hu/api/trackback/id/tr392635640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szutorgabi 2011.02.19. 19:35:00

Kedves Zebe !
Az ősszel találtam a blogodra, és azóta is nagyon szeretek ide járni és mindig találok érdekességeket !
Úgy látom itt nem nagyon szokás a kommentelés, úgyhogy én sem viszem túlzásba.
Ha van kedved nézz be Te is hozzám.
Idelinkelem azt a bejegyzésem amit akkoriban írtam amikor először Rád találtam.
kezek.freeblog.hu
üdvözlettel szutorgabi

szutorgabi 2011.02.19. 19:35:30

Jaj, bocsánat !
véletlen a blogcímet írtam és most itt a bejegyzés linkje :
kezek.freeblog.hu/archives/2010/09/26/szerkesztgetes/

ZEBE 2011.02.19. 19:46:01

Kedves Gabi!

Megnéztem a küldött linket, nagyon szépeket készítesz, az arab minták tojásra történő applikálása is fantasztikus, ez nagyobb kihívás, mint szabályos mértani testekre "ráhúzni" a geometrikus motívumokat (lásd a Boldog Új Évet Kívánok!-bejegyzés függődíszeit.

Egyébként minden kommentet örömmel fogadok :-)

Szia,Juli
süti beállítások módosítása